top of page

דבר ראש המחלקה

אילן בז'ה, ראש המחלקה לעיצוב אופנה

כשעולם העיצוב נמצא בצומת דרכים רווי שינויים ופיתוחים טכנולוגיים משמעותיים בעלי השפעה על כולנו, קולקציות הגמר של הסטודנטים'ות לעיצוב אופנה בשנקר לשנת 2023 מדגישות את המעבר מהתעסקות בדקורציה ונושאים רחוקים, להתעמקות בחוויות אישיות, בדיקת רעיונות, חומרים ונושאים עכשוויים המקיפים את עולמם של הבוגרים.

עבודות הסטודנטיות והסטודנטים מהוות מראה חזותית וחומרית למציאות המורכבת בה אנו חיים. 

בעין בוחנת אך ביקורתית, בבחינה של הווה ותרבות מקומית אל מול נקודות בהיסטוריה האישית והקולקטיבית, בעסוק מגזרי וחיפוש אחר זהות מינית ובראייה הומוריסטית ואופטימית. 

אני מזמין אתכם'ן לבחון ,להרהר, לחשוב ולהנות.

 

העולם האישי-חווייתי 

מגוון קולקציות מתמקדות בחוויותיהם האישיות של הסטודנטים'ות בתקופה הנוכחית. היבטים אישיים כוללים דיסוציאציה ודה-פרסונליזציה, התמודדות מול הים ונוף ילדותם, התייחסות למערכות זוגיות וכלה במוות על שלל מופעיו. בחינה מחודשת של הגבריות הישראלית, הן בהיבטיה הצבאיים והן בחברה החרדית; ופניה לחברת דיסני תחת השאלה "האם ניתן להנדס אושר?". נושאים נוספים בוחנים התמודדויות משותפות לכולנו – החיים בעיר מורכבת כירושלים, לצד הלחימה הנוראית באוקראינה, או החוויה המילניאלית של דור ה Y. 

העצמי, הגופני והנפשי 

מה בין הגוף לתודעה וכיצד נשימות מחברות ביניהם? מהן המשמעויות החברתיות והתרבותיות של הבגד. מספר קולקציות עוסקות בחיים, בלחץ נפשי ופיזי שהתגבר בשנים האחרונות לצד מציאת אפיקים חדשים של שחרור וחופש. כחלק מהעיסוק הנרחב בחיבור בין גוף נפש וסביבה, בחנו הבוגרים את התפיסה של גוף כקליפה, את הפגיעה בסביבה דרך מעבר לשנה בה תהיה רק עונה אחת והאם ישנם רבדים עמוקים לפריטים הבאנליים באופנה כמו ג'ינס וטי-שרט?

פגיעה ופגיעוּת 

כיצד אסון אישי וקולקטיבי הופך לקולקציה מרגשת? איך מחזירים את הכוח לחולשה בחברה שמעריכה רק כוח? איך מתמודדים עם הדרה חברתית, או הכורח לא להביע רגשות או התמודדות עם השלכות הנאכבה? תלאות גיל ההתגברות, החשש מהעתיד בעולם שהתמכר לפלסטיק, לצד התרסה חומרית וחזותית, השנים האחרונות בהן חווינו מגפה גלובלית, מלחמות ואסונות אקולוגיים, מובילות למגוון פרויקטים העוסקים בפגיעה ופגיעוּת. 

חומרים וטכנולוגיות 

חומרים וטכנולוגיות מהווים נדבך מרכזי בעבודת המעצבים ופרויקטי הגמר בוחנים את תרבות הצריכה אל מול פסולת תוצרי לוואי בעיצוב. העולם הווירטואלי שהוא כבר חלק מאיתנו מוצג בעיצוב אופנה לדמויות ממשחקי מחשב, דרך יכולות תרגום וייצור דימויים המעבירים רגשות דרך בינה מלאכותית, רתימה של יכולות חברה NASA ובחינת יכולות ייצור של מגוון חומרים שאינם טקסטיל. כל אלה מאתגרים את תוצרי הפרויקטים ומאירים מבט ליכולותיהם העתידיות של הסטודנטים'יות. 

מיניות ומגדר 

מיניות ומגדר עוברים דרך מגוון פרויקטים, החל מהדגשת הלימינליות המגדרית בבגדים, דרך קתוליות ברזילאית, חזרה לתקופת ציד המכשפות כדי לחזק ולאשש את מקומן של נשים ידעניות בחברה העכשווית, הצגת משטור ומשמוע של צרכים גופניים טבעיים בקהילות דתיות וחברתיות שונות ברחבים המקומיים ועולמיים. פרויקטים נוספים כללו בחינה של המונחים "קלאסי" ו"מודרני" בהקשר ללבוש, הגוף הגברי ותנועות הגוף בריקוד הקלאסי. אנו קוראים לחזק את קבלת האחר, לעודד שונות תרבותית וחברתית, אנושיות, פלורליזם, הומניזם ולהמשיך לקדם את מגוון הבוגרים מכל גזע. מין, לשון ודת.

bottom of page